Найбільший птах у світі

Найбільший птах у світі

Птахи - дивовижні. Вони відрізняються від наземних тварин тим, що уміють не лише високо стрибати і швидко бігати по землі, вони здатні ще літати. А порою птаха можуть навіть плавати по воді і пірнати. Одним словом, їм доступні чи не усі простори на планеті - повітря, вода, сушачи. І неспроста птахи вважаються найбільш досконалими. Вони здатні швидко переміщатися по повітрю, тим самим швидко поширяться по світу.

Пернаті сьогодні живуть буквально скрізь. Починаючи з Антарктики і закінчуючи самими видаленими островами, куди дорога закрита для багатьох інших тварин. Чудовими льотчиками птахів роблять пір'я, а також міцний і легкий скелет, розвинена система дихання. Втім, не секрет, що усі пернаті діляться на осілих і перелітних. Останнім властивість подорожувати з однієї половини землі в іншу дозволяє відлетіти від нестач корму і лютих морозів. Ну а інші змогли пристосуватися до особливостей клімату і живуть в одному і тому ж місці. Птахи є теплокровним створенням. Вони, на відміну від ссавців, відкладають яйця і потім висиджують їх.

argenatavis

Найбільший птах

У древні часи на планеті мешкали величезні істоти. І останки деяких досі періодично знаходять дослідники. І найбільший птах у світі, яка жила на планеті - це аргентавис величний. Сучасним ученим не відомі пернаті, які чи були великих цих особин. Літаючі істоти з минулого відносилися до соколообразным. Жили вони приблизно п'ять-вісім мільйонів років назад. А місце їх мешкання - Аргентина. Розмах крил дорослого птаха досягав восьми метрів. Щоб зрозуміти, наскільки це багато - це зразкова висота 3-поверхового будинку. Вага гіганта складала 77,5 кілограмів (як вагу дорослої людини) при зростанні 1,8 метра. Довжина черепа аргентависа була півметра, а розмір плечової кістки близько метра. Незважаючи на чималі розміри, цих птахів зарахували до соколообразным. Оскільки їх анатомія дуже близька до древніх лелек. По будові черепів аргентависы не були стерв'ятниками - птахи були хижаками з чіпкими пазуристими лапами і загнутими дзьобами. Здобиччю гігантів ставали, в основному, гризуни, які заковтувалися цілком. Учені вважають, що пернаті з повітря відстежували скупчення гризунів і буквально обрушувалися на них згори, приголомшуючи крилами. Пізніше жертви заковтувалися. І такий спосіб полювання міг стати причиною гігантизму.

До аргентаиса жив пелагорнис. Птаха відносили до ложнозубым (у пернатих на обох щелепах знаходилися так звані неправдиві зуби). І вона мала трохи менший розмах крил - приблизно шість метрів. Останки птахів учені відносять до 20 мільйона років назад. Один з видів пелагорниса був знайдений на території Франції, кістки збереглися в раннемиоценвых відкладеннях, які мають якраз такий вік. Дослідники знайшли ліву плечову кістку, яка за розміром була схожа з людською рукою.


А не так давно в Чилі знайшли інший вид. У нього, згідно зі знахідкою, розмах крил був до 5,2 метрів, а вага приблизно 30 кілограмів. Істоти жили 5-10 мільйонів років назад. Живилися вони рибою, тому були здатні довго парити над океаном.

Сьогоднішній рекордсмен

Сьогоднішній найбільший птах у світі не має величезного розмаху крил. Вона навіть і літати те не уміє. Йдеться про африканського страуса. Ці птахи відносяться до сімейства страусообразных. Вважається, що тварини мають найбільші очі з усіх наземних істот. Діаметр ока досягає п'яти сантиметрів, а вага обох очей, часом, більше ваги страусиного мозку. Окрім цього, у цих птахів величезний дзьоб-рот, основа якого розташувалася прямо під очима. Доросла особина зазвичай має щільну статуру, сплощену голову і довгу шию, прямий і плоский дзьоб. Так що зовнішність цих пташок досить оригінальна.

Африканський страус зростає до 2,7 метрів і набирає до 175 кілограмів вага. Оскільки птахи не літають, то кіль у них не розвинений, так само, як і крила і грудна мускулатура. Зате істоти - чемпіони у бігу. Вони можуть розвивати швидкість до 60-70 кілометрів на годину. І допомагають їм в цьому добре розвинені ноги з роговими копитами на кінцях. У страуса кучеряве і рихле оперення. І покриває воно тільки тіло, голова і шия залишаються «голими». У більшості випадків оперення має чорний колір, іноді брудно-білий, сіро-бурий. Крила і хвіст - світліше.

Живуть африканські страуси у безлісих і сухих метах Африки, а також на Близькому Сході. Правда лише на півдні або півночі від екваторіальних лісів. Люблять птахи відкриті савани або напівпустелі. Страуси трохи не стали зникаючим видом тварин, все тому, що досить довгий час птахів винищували заради цінного м'яса. Допомогли виправити ситуацію страусині ферми, які зараз розкидані по всьому світу.

Страуси є всеїдними птахами. І їдять вони не лише рослинну їжу (а це квітки, насіння, плоди, втечі), але і тваринну (гризунів, рептилій, дрібних комах). Щоб їжа подрібнювалася в шлунку ефективно, страуси, як і усі птахи, заковтують дрібні камінчики, іноді шматки заліза і дерев. Пустинний спосіб життя привчив пернатого довго обходитися без води. Її птахи отримують, переважно, з їжі. Але при нагоді ці бігуни не проти викупатися і напитися вдосталь.

Ну а птах, який на сьогодні, має найбільший розмах крил - це альбатрос. У таких видів, як південний королівський альбатрос і мандруючий альбатрос крила в розмаху дорівнюють 3,7 метрам. У усіх інших видів цифра набагато менша. Але завдяки величезним крилам альбатроси здатні долати великі відстані над водою. Під час шляху птаха живляться виключно рибою.

До речі, під час польоту птахи парять - похило або динамічно. Крила у альбатросів жорсткі, дугоподібні і вузькі. Для зручності рибного лову у птахів-гігантів приготований великий і потужний дзьоб, який загнутий у кінці, подібно до гачка. На лапах у пернатого є перетинки. Альбатроси живуть практично на території усієї планети - починаючи від Австралії, Америки і Африки і закінчуючи Антарктидою.