Маленький звір - паку

Маленький звір - паку

Дивна тварина, щось середнє між велетенською морською свинкою і капибарой, з великими, виразними очима і дивовижною рудувато-коричневою «шубкою», прикрашеною рядами, що йдуть, з боків білими плямочками, як у маленького оленяти. Знайомтеся, це паку, ще один мало відомий у нас представник загону Гризунів з сімейства Агутеві!


У деякому роді паку (Cuniculus paca), можна сказати, повезло: цій тварині достатньо довго вдавалося вислизати з поля зору учених. Завдяки цій обставині, сумна доля перетворитися на лабораторну тварину, подібно до морської свинки, його минула.

У природі паку зустрічаються на великій території Південної Америки, на схід від Анд, поширені вони і в Центральній Америці. Частина паку мігрували в Північну Америку, їх можна побачити в Мексиці. Гірські паку були виявлені на висоті до 3 000 м над рівнем моря.

Улюблене місце проживання паку - непрохідні тропічні і субтропічні ліси, що в купе з переважно нічним способом життя робить спостереження за тваринами і їх вивчення в рідному місці існування досить скрутним. Нині відомі п'ять підвидів паку, що розрізняються як по ареалу поширення, так і по незначних відмінностях зовнішнього вигляду.

Перші згадки про паку датовані 1640 роком. Корінні жителі-індійці здавна полювали на цих тварин із-за смачного м'яса і потужних різців, що використалися як інструменти. Так, за допомогою різців паку вони майстрували духові трубки, грізну зброю для полювання.

Паку досить великий гризун, довжина тіла тварини складає 70-80 см при висоті в загривку до 35 см, вага коливається в межах 6-12 кг, причому самці істотно більші за самиць. Хвіст у паку дуже короткий і майже не помітний, лапи короткі і потужні.

На передніх лапах у паку по 4 сильні кігті, що нагадують маленькі копитця, на задніх - по 5, з їх допомогою тварини легко риють глибокі нори, додатково пускаючи в хід і зуби.

Велика подовжена голова паку з округлими вушками і великими очима

що світяться в темряві подібно до червоних вуглинок, окрім вусів забезпечена жорсткими волосками-вібрисами, що є органом дотику і допомагають тваринам орієнтуватися в просторі в умовах обмеженої видимості. Ніс і верхня губа у паку роздвоєні, є у них і защічні мішки.

Відмітна особливість цієї тварини - особливі резонатори, добре помітні «впадинки»-камеры на черепі, утворені вилицюватими дугами. Завдяки цьому «підсилювачу», усі звуки, які видає паку (бурчання, шипіння, гарчання, скрегіт зубів і так далі), виходять дуже гучними для порівняно невеликої тварини.

Основне забарвлення шерсті у паку від рудувато-коричневого до темно-коричневого, майже чорного, черевце світле. З боків проходять 3-7 рядів білих плямочок. Шерсть у паку жорстка, позбавлена підшерстка, який їм не потрібний в теплому кліматі, шкіра тонка, тому шкірки тварин, по щастю, не мають промислового значення.

Паку обов'язково селяться поблизу різних водойм: струмків, боліт, річок або озер.

Свої житла-нори вони також зазвичай облаштовують на березі, причому можуть рити їх як самостійно, так і використати покинуті нори інших тварин. Кожна нора паку має декілька входи-виходів «на кожен день», а також виходи «для екстрених ситуацій», як правило, що ведуть до води. Глибоко під землею розташована камера для сну, в якій паку відсипляється впродовж дня.

Входи в нору паку намагаються замаскувати опалим листям і травою, які також попереджають тварину своїм шерехом і тріском про наближення ворога.

Без води паку не представляють своєму життю - не лише із задоволенням плавають і пірнають, але і знаходять в ній притулок від хижаків і мисливців. Паку можуть досить довго затримувати дихання під водою, ніздрі і вуха у них при цьому закриваються. Звірятка легко переходять по дну водойми на інший берег або перепливають його, збиваючи з пантелику переслідувачі. На жаль, ці звички паку давно вивчили індійці, які очікують під час полювання тварин на березі, поки собаки виганяють їх з нір.

Уміють паку і «завмирати» на досить тривале, до півгодини, час - в цьому стані тварина залишається абсолютно нерухомою і не реагує ні на які звуки і дотики.

Пересуваються паку по своїй ділянці переважно по певному маршруту, використовуючи для переміщень витоптані стежини, що розходяться віялом від нори. Рухи тварини можуть здатися повільними, проте у разі небезпеки паку бігають дуже швидко - в заростях ні охочим, ні хижакам упіймати його майже неможливо. Здатні паку і здійснювати стрибки до 1 метра в довжину.

Для паку характерний поодинокий спосіб життя, пари вони утворюють рідко, в основному, під час шлюбного періоду. Активність ці звірятка починають проявляти у сутінках, ніч у них - кращий час для пошуків їжі. Враховуючи, що на площі в 1 кв.км може мешкати до тисячі особин паку

а очі у тварин світяться в темряві, нічний ліс з тими, що горять тут і там, точками, що переміщаються, - видовище не для нервово слабких!

Вдень і при яскравому місячному світлі паку не виходять на відкриті простори, щоб не стати легкою здобиччю хижаків. Це взагалі дуже обережні і підозрілі звірятка, які намагаються не відходити далеко від своїх стежин, що ведуть до одного з входів в нору.

Паки - вегетаріанці, їх раціон складається з різних плодів, насіння, трави, листя, коріння.

Ці тварини з'їдають дуже багато їжі відносно їх розмірів і здатні накопичувати значні запаси підшкірного жиру, який використовують в голодний час.

Дивно, але у воді харчування паку не шукають, вони байдужі до водної рослинності. Зате паку не проти поласувати смачною кукурудзою, цукровою тростиною, багатьма культурними овочами, фруктами і ягодами, через що можуть здійснювати набіги на поля фермерів, яким це зовсім не до вподоби.

Точні терміни і тривалість шлюбного періоду у паку в природі назвати важко. Відомо, що вагітність у цих тварин триває до 119 днів, зазвичай самиця приводить на світло одного дитинчати, проте протягом року може бути і 2-3 виводки. Дитинчата паку народжуються покритими хутром, з розплющеними очима.

Колаж автора

Мати годує дітей виключно молоком впродовж 6 тижнів, в цей час вона поїдає їх продукти виділення, щоб не притягати запахом хижаків.

Дитинчата паку ростуть дуже швидко, після закінчення цього періоду услід за матір'ю вони починають виходити з нори і розшукувати їжу самостійно. Приблизно у рік молоді паку досягають статевій зрілості і переходять до самостійного життя.

Попри те, що дикі паку поводяться по відношенню до людини досить агресивно - шиплять, гарчать, можуть дуже укусити або подряпати, молоді тварини досить легко приручаються і здатні, подібно до собаки, супроводжувати хазяїна, ластитися і із задоволенням з ним грати.

Проте вилов диких паку для таких цілей заборонений, це незаконно! Невелика кількість паку містяться в зоопарках - як правило, це дитинчата, що залишилися без матері, або врятовані поранені тварини, а також потомство паку, народжене в неволі.

Тривалість життя паку в природних умовах мешкання складає до 12 років, в неволі - близько 15 років. Основні вороги паку в природі - ягуар, пума, оцелот, чагарникові собаки, крокодили і удави. Багато тварин гине від рук мстивих сільських жителів і мисливців. Поблизу міст і великих сіл паку практично винищені, тому вони занесені в Міжнародну Червону Книгу.

Цікава тварина, чи не так?