Барханний кіт, маленький воїн пустелі

Барханний кіт, маленький воїн пустелі

Якби вам коли-небудь довелося зустріти цього милого котейку де-небудь в далекому середньоазіатському кишлаку або навіть просто посеред пустелі, далеко від всякого житла, швидше за все, ви насилу повірили б, що ця дика тварина. Кіт як кіт, з досить милою мордочкою і великими вухами, розміром з невелику домашню кішку.


Барханний або піщаний кіт (Felis margarita) - найменший з диких представників сімейства Котячих (Felidae). Завдяки досить потайному способу життя, а також звичці, подібно до багатьох котячим, закопувати свої екскременти, у полі зору учених цей кіт потрапив лише в 1858 році. У той час французи організували експедицію в пустелю Сахару на чолі з генералом Жаном Огюстом Маргеритом (Jean Auguste Margueritte), по імені якого барханний кіт і дістав свою наукову назву, а описав цю тварину, зустрінуту на кордоні Алжіру і Лівії, французький натураліст Віктор-Жан-Франсуа Лош.

Різні різновиди барханних котів зустрічаються в Північній Африці (Felis margarita margarita), на Аравійському півострові (Felis margarita harrisoni), в Пакистані (Felis margarita scheffeli), Ірані і Середній Азії (закаспійський різновид Felis margarita thinobia). Ці тварини, що мають незначні відмінності, мешкають виключно в жарких, посушливих районах - серед піщаних дюн, на скелястих пагорбах, що сусідять з пустелею, або в кам'янистих долинах, порослих рідкісними кущами. Іноді барханного кота можна зустріти на морській кам'янистій прибережній гряді або на величезних просторах глинистих пустель, серед окремих кущиків полину, саксаулу і верблюжої колючки («перекотиполя»).

Розміри барханного кота невеликі: висота тварини в загривку до 30 см, довжина 65-90 см, з яких трохи менше половини доводиться на хвіст. Дорослий барханний кіт важить 2-3,5 кг, кішок ще менше. У барханних котів приземкувате тіло з короткими лапами, велика голова з яскраво вираженими «бакенбардами», довгими вухами і великими жовтими очима.

За довгі роки еволюції барханний кіт прекрасно пристосувався жити в таких суворих умовах, в діапазоні температур від +58 З літом до - 25 Із зимою. Забарвлення шерсті тварини практично зливається з навколишнім пейзажем, її густина захищає від холоду в нічний і зимовий час. Барханний кіт, що потрапив в промінь світла, присідає і закриває очі, його неможливо помітити по відображенню світла від сітківки ока (очі не «світяться» в темряві).

Подушечки лап барханного кота прикриті коротким, густим хутром - це дозволяє йому без опіків пересуватися по розжареному піску і не провалюватися в нього, залишаючи ледве помітні сліди на поверхні. У цього кота міцні, великі кігті, що необхідно для риття нір і здобичі дрібних гризунів з-під землі.

Низьке розташування вух у барханного кота оберігає від попадання в них піску. Значні ж розміри вух не лише дозволяють уловлювати великий діапазон звуків і чути щонайменші шерехи, але і служать для додаткового охолодження в жару.

Основне забарвлення шерсті у барханного кота варіює від світло-сірого, землистого, до жовтувато-рудуватого, піщаного, живіт світліший. Уздовж спини і хвоста йдуть темніші поперечні мишасті тонкі смужки, кінчик хвоста чорний. На морді кота є червонясті лінії, що йдуть від очей до вух, лапи прикрашені чорними смугами.

Хутро середньоазіатського барханного кота, на відміну від мешканців Сахари, до зими стає набагато густіше, тьмянішого піщаного відтінку з сірим нальотом.

Барханні коти - присмерково-нічні тварини, вони виходять на полювання, коли температура поверхні грунту стає прийнятною. Вдень вони вважають за краще відсиплятися у власних або чужих покинутих норах. Взимку барханні коти можуть залишатися на поверхні і впродовж дня, але полювати все одно намагаються у сутінках. Незважаючи на незначні розміри, це справжнісінькі хижаки, що пересуваються крадькома, швидкими перебіганнями на злегка зігнутих лапах:

Барханні коти дуже обережні. Перш ніж покинути притулок, барханний кіт займає вичікувальну позицію у його входу і хвилин 15 уважно оглядається навкруги, оцінюючи ситуацію на предмет можливої небезпеки. Так само він поступає і при поверненні додому, що дає тварині можливість уникнути зустрічі з небажаними «гостями».

У зимовий час барханні коти можуть перебратися на проживання ближче до людського житла, проте з людьми вони співіснують мирно і не полюють на свійську птицю і кроликів.

Барханний кіт - одинак за вдачею, виключення складає тільки шлюбний період. Кожна тварина контролює територію приблизно в 16 кв. км, за добу у пошуках їжі здатне пройти близько 10 км. В раціон харчування барханного кота входить будь-яка живність в районі мешкання : дрібні гризуни (миші, тушканчики, піщанки і так далі), ящірки, іноді зайці, птахи і їх яйця, павуки і різноманітні комахи :

Дивно, але барханні коти, подібно до мангуст, успішно полюють на змій! Звичайна їх здобич - рогата піщана гадюка:

Кішка легко приголомшує змію серією швидких точних ударів по голові, у потім перекушує їй шию:

Крім того, барханні коти здатні тривалий час обходитися без води, задовольняючись вологою, що отримується разом з їжею. Занадто велику здобич барханний кіт ні за що не кине, а зариє в землю, щоб повернутися до неї пізніше.

Ще одна властивість барханних котів - здатність «завмирати» у разі небезпеки. До кота в цьому стані можна доторкатися, рухати його - він навіть не ворухнеться, немов скам'янілий.

Діапазон звуків, які видають барханні коти, багато в чому схожий на «звучання» їх домашніх родичів - нявкання, шипіння, гарчання, крик, муркотання («бурчання»). Проте під час шлюбного періоду барханний кіт видає особливі закличні звуки, схожі на уривистий собачий гавкіт.

Терміни шлюбного періоду у барханних котів різні залежно від їх житла: в Африці це січень-квітень, в Середній Азії - березень-квітень, В Ірані і Пакистані - вересень-жовтень. У деяких районах барханні кішки приводять по два посліди в рік. Вагітність у барханної кішки, як і у домашньої, триває до 63 днів, на світ з'являються 2-5 котенят.

Як і домашні котенята, вони розплющують очі в двотижневому віці, в цей час вони ще блакитного кольору пожовтіють вони пізніше:

Ростуть котенята досить швидко, у віці 5 тижнів вони вже пробують полювати разом з матір'ю. Після досягнення 4 місяців котенята здатні полювати самостійно, але ще залишаються в сім'ї. У віці близько року молоді барханні коти досягають статевої зрілості і переходять до самостійного життя.

Тривалість життя барханного кота в природі точно не відома, в неволі вона складає до 14 років. Основні вороги цієї тварини в природних умовах мешкання - шакали, хижі птахи, великі змії і. людина.

Досить миролюбний характер барханного кота, відсутність явної агресії по відношенню до людей, невеликі розміри, що розташовує зовнішній вигляд і відносна легкість приручення молодняка зіграли з цією твариною злий жарт. У сільській місцевості Середньої Азії приручений барханний кіт зовсім не був рідкістю: його можна було погладити, як і домашню кішку, пограти з ним. Проте при цьому барханний кіт завжди залишався «кішкою, яка гуляє сама по собі», мав необмежену свободу пересувань і відрізнявся незалежністю характеру.

Мода на екзотичних тваринах привела до масового вилову барханних котів з метою перепродажу. Зараз встановити їх чисельність в дикій природі не представляється можливим із-за потайного способу життя, проте учені припускають, що їх залишилося не більше 50 000 особин. У багатьох країнах (Алжір, Туніс, Мавританія, Нігер, Ізраїль, Іран, Пакистан, Казахстан і інші) ці тварини знаходяться під охороною, полювання на них заборонене. Проте що зупинить браконьєра, коли попит народжує пропозицію?

Любителі «екзотики» абсолютно не зважають на те, що у барханних котів немає імунітету проти більшості «котячих» інфекцій, що для комфортного проживання в неволі цим тваринам потрібні постійна температура, низька вологість, великий простір для вільного пересування. Тому багато «одомашнених» барханних котів досить швидко гинуть.

Дуже хотілося б, щоб ці красиві і волелюбні звіри збереглися в місцях, призначених для них природою!

"