Символ християнської віри

Символ християнської віри


Це відноситься і до чотирикінечного наперсного хреста. А ось шести- і восьми- кінцеві хрести зображують тільки хрест Христів, оскільки на ньому була додаткова верхня поперечина з дощечкою, де був напис: «Ісус Назарянин, Цар Юдейський». Нижня ж перекладина символізує рятівність хреста для вірян у Господа. У той час римляни розпинали приречених на смерть людей на хрестах з поперечинами, щоб у них впиралися ноги. Інакше під вагою тіла цвяхи порвали б руки і ноги і не втримали його на хресті. На хресті ж Христовому ця перекладина зображується скошеною, як би вказуючою, подібно до стріла, шлях у Царство Небесне, відкритий Спасителем, і зійдя в пекло.


«Сім переможеш!»

Далеко не відразу після смерті і Воскресіння Ісуса хрест Господній став символом християнської віри, яка, незважаючи на жорстокі переслідування, все більше поширювалася по Малій Азії і південній Європі. Цьому в значній мірі сприяли подвиги і страждання мучеників, багато з яких, подібно до Христа, закінчували свій життєвий шлях на хресті.

У 306 році римським імператором став Костянтин, який виріс у не зовсім звичайній царській родині: його батько був язичником, а мати, цариця Олена, християнкою. Вона зуміла прищепити синові доброзичливий інтерес до нової релігії, яку сповідувала сама.

У 312 році Костянтин виявився вимушеним вступити в боротьбу за титул римського імператора з кинув йому виклик воєначальником Максентієм.

Напередодні вирішального бою, коли стало заходити сонце, Костянтин і все його військо побачили в небі величезний хрест з написом: «Сім переможеш». А вночі уві сні Костянтину з'явився Христос і наказав зобразити хрест на знаменах і щитах воїнів. Це бачення справило на нього настільки сильне враження, що вранці він поспішив виконати наказ Боже і наказав своїм воїнам помістити на знаменах і щитах християнську монограму - грецькі літери «ксі» і «ро».

У кривавій битві поблизу Риму Максентій зазнав нищівної поразки. А костянтин, вступивши до Рима, наказав поставити на міській площі статую Христа з хрестом у руці. Наступного року після передреченої йому Господом перемоги цей імператор, який увійшов в історію як Костянтин Великий, видав Міланський едикт, який скасовував закони, за якими переслідувалися християни, надав їм свободу і повернув конфісковане під час гонінь майно.

У період його правління цариця Олена постійно дбала про поширення християнської віри, будівництво храмів і церков. Одного разу Костянтин попросив матір поїхати в Єрусалим, щоб розшукати той хрест, на якому був розіп "ятий Ісус Христос. Імператор вважав, що перебуває в неоплатному боргу перед Божественним покровителем і хотів таким чином сприяти прославленню Господа.

Після приїзду в Єрусалим цариця Олена почала пошуки хреста Христового, які довго не давали результату. Нарешті від одного дуже старого єврея вона дізналася, що хрест був заритий в укромному місці, де потім над ним вишикували язичницький храм. Цариця наказала негайно почати розкопки в зазначеному місці. Там дійсно були знайдені три хрести і біля них дощечка з написом: «Ісус Назарянин, Цар Юдейський». Але ніхто не міг сказати, на якому з трьох хрестів був розіп "ятий Ісус Христос. Тоді привели одну важкохвору жінку, і патріарх Макарій попросив її прикластися до всіх трьох хрестів. Приклавшись до першого і другого, вона не отримала полегшення, а коли приклалася до третього - відразу ж одужала. Потім принесли померлого і почали прикладати хрести до холодного тіла. Від перших двох ніякого дива не сталося. Коли ж до небіжчика доклали третій хрест, він ожив.

Після цього цариця Олена, патріарх Макарій і всі духовні пастирі, які були там, визнали третій хрест за той, на якому був розіп'ятий Ісус Христос, і стали поклонятися йому і цілувати його. Оскільки в тому місці зібралося дуже багато людей і, всі не могли підійти до священної реліквії, патріарх зійшов на піднесення і багаторазово піднімав хрест, «споруджував» його, а народ повторював: «Господи, помилуй». Пізніше в пам'ять про Воздвиження Хреста в Єрусалимі була складена спеціальна молитва: «Хресту Твоєму поклоняємося, Владико, і Святе Воскресіння Твоє славимо».

Сам імператор Костянтин, завдяки якому був знайдений хрест Господній, хрестився незадовго до своєї смерті, тому що раніше вважав себе негідним прийняти це таїнство. За все, що він і його мати, цариця Олена, зробили для поширення християнства, Церква зарахувала їх до лику святих.

Історики-богослови вважають, що остаточне утвердження хреста Христового як загального символу християнської віри відбулося після ще одного Божественного знамення, про який єпископ Сиріл, пізніше теж визнаний святим під ім'ям Кирила, так писав імператору Костянтину II: "У святі дні Трійці, в травневий нон (7 травня), близько третьої години над святою горою Голгофою в небі з'явився величезний світиться хрест, настільки великий, що доходив до Оливкової гори і був видний абсолютно ясно не одним або двома, а всіма жителями міста Єрусалима. Хрест цей не з'явився, як багато хто може уявити, грою уяви, бо в цьому випадку він швидко зник би, проте він був видний протягом декількох годин, і його сяйво було яскравіше променів сонця... І так весь народ, охоплений і радістю, і трепетом при вигляді небесного знамення, зібрався в церкви, стар і млад, чоловіки і жінки, навіть служниці, місцеві і пришлі, християни та ідолопоклонники, і всі вони в один голос вознесли хвалу Господу нашому Ісусу Христу, Синові Божому, Чудові

Пізніше хрест Господній був захоплений персами і повернутий тільки в 628 році при візантійському імператорі Іраклії. На честь двох знаменних подій - знаходження хреста і визволення його з полону православною церквою - встановлено свято Воздвиження Хреста Господнього, яке святкується 28 серпня за новим (14 серпня за старим) стилем.

Це - єдиний дводесятий, тобто одне з дванадцяти головних православних свят, яке присвячене подіям не з життя Спасителя або Матері Божої. Напередодні цього дня після всеношної прикрашений квітами хрест урочисто виноситься на середину храму. Після його виносу віруючі підходять і прикладаються до хреста під спів: «Хресту Твоєму поклоняємося, Владико, і Святе Воскресіння Твоє славимо». За православним звичаєм, якщо вдома є хрест Господній, його теж прикрашають вінком з квітів.

Таємниця хреста.

Геометрична фігура хреста таїть в собі багатовікову таємницю. Чому символом, пов'язаним з людським життям - його зародженням або кінцем, - є саме хрест? Чому сліди поклоніння хресту в тій чи іншій формі можна знайти по цілому світі? Чим цей таємничий і універсальний знак привертав до себе увагу протягом тисячоліть?

Не викликає сумнівів, що хрест - це не винахід християнства і навіть не античності. Його походження взагалі не можливо співвіднести з якимось одним історичним періодом або народом. Найрізноманітніші хрести були улюбленим мотивом у мистецтві таких стародавніх держав, як Халдея, Фінікія, Ассирія, Єгипет. Причому ті, хто зображував цю геометричну фігуру, явно надавали їй невідоме нам священне значення.

Друга загадка хреста - це його поширеність по всьому світу. У Стародавньому Єгипті він використовувався в містеріях. Його можна бачити викарбуваним на одній з таємничих фігур острова Пасхи. У тій чи іншій формі він прикрашав груди статуй по всій Центральній Америці. Ацтеки, майя, тольтеки шанували хрест, а в дохристиянській Скандинавії почитали санскритську свастику - хрест із загнутими під прямим кутом кінцями. На тибетських мандалах небо зображено у формі хреста, а незліченні індійські храми стоять на хрестоподібній підставі. Цей символ шанували в Японії та Китаї: у мовах їхніх народів хрест є ієрогліфом для священного числа 10.

У більш пізню епоху хрест став головним компонентом буддійського колеса життя, вісім точок якого існують у формі оригінального хреста ордена тамплієрів, що по суті своїй також є буддійським.

Різноманітні інтерпретації символіки хреста можна знайти в масонських і каббалістичних легендах. А для розенкрейцерів і алхіміків хрест був символом світла, тому що кожна з трьох букв L, V і X отримана з тієї чи іншої частини цієї фігури. Причому алхіміки використовували його для позначення чотирьох елементів, що служили для приготування філософського каменю, - солі, сірки, ртуті і азоту. А масони у своїх ритуалах вели пошук Загубленого Слова за допомогою хреста-компасу. Нарешті чотири кінці хреста часто співвідносяться з чотирма головними стихіями - землею, водою, вогнем і повітрям.

Одним словом, хрест справді всюдисущий і вічний.

Існує гіпотеза, яка пояснює цю загадку так. У незапам'ятні часи в нашій Сонячній системі сталася грандіозна катастрофа: планета Земля перекинулася «вгору ногами», тобто перемістилися її полюси, змінився нахил її осі, а сама вона перейшла на нову орбіту.

В результаті небесна механіка стала іншою. У спрощеному вигляді цю зміну можна описати так. Ще в незапам'ятні часи люди звернули увагу на те, що протягом року Сонце переміщається на небосводі по великому колу, який пізніше астрономи назвали екліптикою. Раніше це сонячне коло збігалося з площиною земного екватора, а після катастрофи розділилося і стало перетинатися з нею в точках весняного і осіннього рівнодення, утворюючи таким чином хрест.

Згідно з давніми легендами катастрофа призвела до загибелі загадкової «третьої раси», яка звільнила на Землі місце для людини. Символом цієї події і став хрест, що виник у небі, на який звернули увагу люди. Новітні дослідження американських вчених підтвердили, що близько 250 мільйонів років тому мав місце «кінець світу», коли Земля зіткнулася з кометою або величезним астероїдом. Тоді загинуло дві третини всього живого, що існувало на суші і в океані. Таке зіткнення дійсно могло викликати появу небесного хреста. Але навіть якщо б відомості про це якимось чином збереглися в пам'яті людства і хрест став символом вселенської катастрофи, в уявленні всіх народів він не ніс би в собі сакральний оптимістичний початок, що асоціюється з життям.

Більше того, в численних магічних, окультних і містичних ритуалах і обрядах хрест служить зброєю для боротьби з одвічним ворогом роду людського дияволом і взагалі злими силами.

Група дослідників з лабораторії «Наномир» при знаменитому Бауманському технічному університеті, яка працює над проблемою вилучення енергії з вакууму, зробила прорив. "Як зробити це, підказало відвідування однієї з православних церков під Трубчевськом, - розповідають вони. - Ми звернули увагу, що хрест цієї церкви складався з вертикальної, двох горизонтальних і двох косих поперечин. З біблійного погляду хрест є релігійним символом. З технічної ж - він нам представлявся своєрідним електродвигуном, якщо подати на нього змінний електричний струм ".

Для підтвердження цього припущення був проведений досвід зі сферичним конденсатором - на практиці їм служить цибулина на православному храмі - і двигуном-хрестом. Коли на його верхній кінець був поданий струм, мікромодель двигуна запрацювала - вона оберталася. Тепер проблема зводиться до того, як забезпечити надходження первинної електромагнітної енергії з вакууму.

Якщо відволіктися від цієї чисто технічної проблеми і звернутися до енергії іншого виду - астральної або Божественної, то напрошується висновок, що, швидше за все, вона сама надходить у хрест і накопичується в ньому. У результаті за допомогою хреста можна впливати на істоти тонкого світу, наприклад, боротися з дияволом, особливо якщо за своєю конфігурацією це хрест Господній, тобто шести- восьмиконечний. Цим і можна пояснити, чому багато народів почали поклонятися хресту ще до народження Ісуса Христа.


Пабліш Чарт