Про колосян

Про колосян

Колоси в давнину називалися Хонами. Їхніми сусідами були міста Ієраполь і Лаодикія. Вони вірили у Творця завдяки апостолу Павлу та його учням. Починаючи з Епафраса, Філімона, його сімейства, відбувалося поширення святої віри на городян і жителів околиць.

Перші учні

Торговельні відносини між Колосами і Ефесом сприяли формуванню подібних поглядів населення цих міст на питання віри. Учень Павла Филимон проповідував євангельські істини в цих містах.


У цій діяльності Филимона підтримувала сім "я, яка поділяла його погляди. Тому Павло називає Филимона своїм поплічником. Його син Архіпп називається співвласником. (Див.: Флм. 1, 2).

Передумови для написання звернення

Послання до Колосян адресовано не тільки жителям цього міста, а й сусідам. Але тоді вірі загрожували фальшиві навчання. І виникла потреба звернутися до людей з проповідуванням. Другий учень Епафрас відчув безсилля, коли намагався захистити городян від фальшивих релігійних поглядів. І попросив про підтримку апостола Павла.

Сенс послання

Небезпека, яка нависла над віруваннями народу, спонукала апостола написати послання. У ньому він піддає критиці різноманітні фальшиві вчення, що вносять сум 'яття в розум віруючих людей. Таке тлумачення послання до Колосян. Павло каже:

Та ніхто ж вас принадить у словопренії, вкрадливими словами (див.: Коле. 2, 4).

Апостол критикує фальшиве вчительство. Також він не сприймає "краснословності" і "хитрословства". Він пише:

Блюдшиеся, да никто же вас будет прельщая философиею и тщетною лестью, по преданию человеческому, по стихиям мира, а не по Христе (см.: Коле. 2, 8).


Огляд коментарів

У коментарях до послання Колосян вказується, що Павло був не згоден з філософствами відступників, таких як каббалісти, теєсти, теургіки. Він критикував і таких людей, як зірочки, волхви і духовизувачі, які подібні до нинішніх спіритів.

Він вказує, що не засуджує людей за вибір їжі та їжі, але не поділяє їх думки щодо свят, які відзначають прихильники помилкових навчань.

Послання до Колосян містить основи вчення про тих, хто є посередником між Творцем та іншими силами. Поступово ці думки лягли в основу цілої системи поглядів.

Ніхто ж вас нехай приваблює зволеним йому смиренномудрієм і службою Ангелів... дмяся від розуму плоті своя, а не тримаючи глави (див.: Коле. 2, 18 — 19).

Задовольняючи свої релігійні потреби, відступники використовують спірні методи для спілкування з Богом. Але при цьому вони вважають Творцем іншої людини.

На той час, в який створювалося послання, ще не сталося формування цього лжовчення в систему. Але було зрозуміло, що християнська правда перебуває в небезпеці через відступницькі погляди.

Павло каже, що не можна вважати Богом нікого, крім Христа. А фальшиве навчання вітає звернення не до Творця, а до його ангелів. Що абсолютно неприпустимо.


Про підступи відступників можна дізнатися зі звернення Феофілакту, який пише:

До колосян стало проникати якесь нечестиве вчення, в якому покладалося, що не через Сина Божого, а через Ангелів маємо ми приведення до Бога.

Вказується, що таке трактування сприяє розбещенню простої віри колосян. Її засмічують філософські мудрування, які вимагають поклонятися не Творцю, а світським стихіям, ніби керує людським життям.

Тому послання до Колосян апостола Павла є пересторогою для віруючих людей не допускати привілеїв і дотримуватися правди.

Де і коли писалося послання?

До теперішнього часу залишається відкритим питання про час і місце написання послання. Деякі дослідники вважають, що апостол писав його, відвідуючи Рим. Інші стверджують, що це була Кесарія. Але думка більшості схиляється до першого варіанту.


Павло також написав послання, звертаючись до Філіппійців і Филимона. Ще дослідники говорять про схожість послання до Колосян з посланням до Ефесян. Висновки про це можна зробити, виходячи з того, що в цих працях загальний предмет вивчення.

Підіб 'ємо підсумки

Послання апостола Павла має важливу мету. Він намагається донести до населення думку про неприпустимість слідування сумнівним фальшивим навчанням. Це вносить смуту в уми людей, призводить до розколу в релігії. Саме цій людині вдалося навчити жителів міста світлої віри в Творця.

Дослідники досі не можуть точно встановити час і місце написання цього послання. Крім того, апостол Павло написав до жителів Колоса Ефесян і Пилипійців. Він був ревним охоронцем тієї правди, що допомогу і підтримку треба шукати безпосередньо у Творця. Ангели ж виконують другорядну роль. Так само як сили природи, яким поклоняються язичники.