Пернаті чудеса

Пернаті чудеса

Попри те, що птахи нас оточують усе життя, на питання, що ми знаємо про них, більшість відповість лише: кури несуть яйця, папуги розмовляють, солов'ї співають, голуби паскудять, а інші на зиму відлітають на південь. Насправді світ птахів величезний: він налічує до 100 мільярдів птахів 9000 видів! А ще він надзвичайно дивовижний, прекрасний і. небезпечний!

Невже це птах?

Усім, хто хоч колись чув про колібрі, відомо, що це найменший птах на планеті. З 330 існуючих видів колібрі деякі настільки малі, що більше нагадують комаху, ніж птаха. Наприклад, колібрі-бджола важить всього 1,6 грама. Але це не єдине, що вражає в пташці. Вона подібно до мухи може зависати в повітрі, рухатися вперед і назад, вгору і вниз. На подібні повітряні кульбіти не здатний більше жоден птах у світі.

А ще колібрі дуже красиві. Коли сонячні промені ковзають по різноколірному пір'ю птаха, здається, ніби розсип дорогоцінних камей переливається на сонці. Не дивно, що більшість різновидів колібрі мають назву, пов'язану з тим або іншим коштовним каменем: вогняний топаз, "смарагдова шийка, "літаючий аметист.

Незважаючи на свою мініатюрність, колібрі дуже відважні, можна сказати самоотверженны. Якщо хтось зазіхає на гніздо з підростаючим потомством, ця крихітна пташка може нанести супротивникові істотний ущерб, зробивши свій улюблений удар - гострим дзьобом в око.

До речі, цікаво і те, що колібрі живуть не лише в тропіках. Деякі різновиди мешкають навіть на Алясці.


Кругосветник

З птахів, що уміють літати, одним з найбільших є альбатрос. Розмах його крил досягає 3,7 метра. Ареал мешкання цього прекрасного птаха - від Антарктиди до півдня Австралії. Крім того альбатроси люблять подорожувати, долаючи по повітрю величезні відстані. Завдяки розмаху крил вони здатні, плануючи, безпосадочний пролітати до декількох тисяч кілометрів! Мало того, орнітологами зафіксовані випадки, коли альбатроси долали відстань в 14 тисяч кілометрів, вирушаючи на риболовлю з острова Берд в штаті Південна Джорджія на південний схід Індійського океану. Багато хто з помічених" особин виконав кругосвітню подорож, причому деякі з них - двічі!

Ще альбатроси виділяються серед пернатих родичів наявністю унікального нюху, якого повністю позбавлена більшість птахів планети. Альбатрос же, навіть під час польоту, нахиливши свій загнутий гачком дзьоб до води по запаху здатний знаходити собі харчування.

Смертельне перо

Більшість з нас знає про існування отруйних змій, комах, риб і навіть кольорів. Виявляється, є і отруйні птахи! І вони дуже небезпечні! Найотруйнішою по праву вважається синеголовая ифрита ковальди. Жителі Нової Гвінеї, де мешкає цей монстр", ніколи не полюють на неї, вважаючи проклятою. Це не дивно, адже навіть, якщо звичайний хижак поласує ифритой, то у нього незабаром з'явиться сильне паління у роті, а верхні дихальні шляхи уразить набряклість. Причому птахові навіть не треба клювати, кусати або дряпати свою жертву, - отрута знаходиться на її грудях і ногах. Щоб уразити ворога, їй досить бути з'їденою або буквально зневажити" лапками свого недруга.

У Новій Гвінеї можна зустріти і іншого, не менш отруйного представника сімейства птахів - питу. Отрута, розташована на її шкірі і пір'ї, є смертельною для людини. Найдивовижніше, що, опинившись в неволі, отруйні птахи дуже швидко перестають бути такими. Річ у тому, що їх організм виробляє отруту лише із-за регулярного споживання в їжу отруйних деревних жаб і не менш отруйних жуків. Якщо ж птаха позбавити її звичного раціону, вона стає абсолютно нешкідливою.

Крилатий кілер

Одним з найвитонченіших вбивць серед птахів є бородань-ягнятник. Улюблені ласощі бороданя -- кістковий мозок живої істоти. Але як його добути? Дуже просто! Маючи розмах крил більше двох метрів, бородань, що мешкає в горах Європи, Африки, Тібету і Індії, заганяє овець, що відбилися від отари, на край обриву, щоб потім, відчайдушно ляскаючи крилами і пронизливо кричучи, змусити перелякану тварину кинутися вниз і розбитися об камені. Якщо воно при падінні з висоти розкроїло собі голову - бороданя чекає розкішна трапеза.

Є серед птахів і справжні пірати. Фрегат прекрасний" - саме таку морську назву носить цей крилатий розбійник, що прославився тим, що дуже вправно відбирає здобич у інших морських птахів. Побачивши птаха із здобиччю в дзьобі, він видає різкий пронизливий крик, після якого переляканий птах упускає їжу на землю і в страху відлітає. Фрегат же насолоджується не ним здобутим смачним обідом. Цей птах відрізняється і унікальною здатністю спати у польоті. Таким чином, без посадки він може пролетіти до двох тисяч кілометрів.

Проте самим неблагородним в питанні добування їжі вважається пелікан. Цього птаха абсолютно справедливо можна звинуватити в садизмі і негуманному відношенні до жертви. Річ у тому, що у пелікана самий місткий у світі дзьоб, що нагадує ківш, чим він з успіхом і користується. Як правило, пелікан просто опускає відкритий дзьоб у воду і у буквальному розумінні слова зачерпує все, що попадеться. Потім він зливає усі неїстівні предмети, залишаючи в дзьобі тільки живих істот: рибу, жаб і іншу живність і проковтує їх. Відомі випадки, коли пелікани заковтували голубів або навіть качок! Те, що відбувається далі, гідно сценарію фільму жахів. Пелікан не жує їжу, надаючи їй можливість в диких муках розкладатися в соляній кислоті його шлункового соку.


Озброєний і дуже небезпечний

Зустрічаються серед птахів і справжнісінькі агресивні психопати - казуары. По своїх розмірах вони лише трохи поступаються страусам, але куди небезпечніше їх. У перекладі з індонезійської мови назва цього птаха переводиться як рогата голова". Правда, небезпечний цей птах, що досягає двох метрів у висоту і 85 кг ваги зовсім не своєю головою, а міцними ногами. Її трипала стопа має кинжалообразным кіготь внутрішнього пальця завдовжки до 12 см! При цьому пересуватися птах-термінатор може зі швидкістю до 50 км/год, перестрибувати перешкоди заввишки до півтора метрів і навіть плавати. Деякі орнітологи припускають, що казуар є прямим нащадком динозавра велоцераптора. Горе тій людині, яка розсердить казуара, бо він страшний в гніві! Саме тому служителі зоопарків і заповідників, де міститься цей птах, намагаються не попадатися їй на очі. Казуар завжди б'є першим і, як правило, на смерть. Ареал мешкання цієї пташки" - Австралія і Нова Гвінея. Навіть аборигени обходять стороною місця, де водиться казуар. Говорять, під час Другої світової війни немало солдатів в цих місцях загинуло зовсім не від кулі ворога, а від жорстоких ударів кігтів птаха-вбивці. Не дивно, що казуар занесений в книгу рекордів Гіннесу як найнебезпечніший птах планети!

Сорокопуд - невелика співоча пташка. Живиться вона в основному комахами, а також мишами і щурами. Тільки ось просто обідати польову мишу сорокопудові здається занадто прісним. Спершу він знаходить відповідне дерево з колючками і нанизує свою жертву на гостру шпильку рослини. Незабаром кущ або дерево виявляється, подібно до новорічної ялинки, прикрашений мертвими мишами і щурами. І тільки після цього сорокопуд запрошує на трапезу свою даму серця і разом з нею ласує приготованим делікатесом.

Володарем найбільшого дзьоба є тукан. Ніс цього птаха з центральної Америки складає до 55% від довжини усього її тіла. Причому учені досі не можуть встановити, навіщо туканові настільки об'ємний дзьоб.

Цікаво, що унікальна птах-водолаз, здатна пірнати на глибину до 100 метрів, щоб наловити смачної риби, носить саме непідходяще для неї ім'я - топірець".

Деякі гуси і качки можуть витримати температуру - 110 градусів за Цельсієм, тоді, як у білих ведмедів і тюленів нижня межа складає усього" - 80 градусів.

Найзвичайніша чайка цікава тим, що уміє сам собі робити клізму. Для цього він використовує власний довгий дзьоб, набираючи в нього води.