Християнство - це одна з найпоширеніших релігій

Християнство - це одна з найпоширеніших релігій

Християнство є однією з найбільш поширених світових релігій. Воно засноване на принципі монотеїзму і сформувалося в I-II столітті в рамках іудаїзму. Центральний принцип цієї релігії полягає в тому, що Ісус Христос є єдиним Богом, який володіє саме божественною, а не людською силою, який втілився на Землі у вигляді Сина Божого, щоб померти за гріхи всіх людей. Разом з тим християнство - це не просто монотеїстична віра. Воно також привносить у принципи єдинобожчя ідею потрійності єдиної особистості (Бог, Логос, Святий Дух).


У розумінні самих християн їхня релігія виникла раптово як результат вознесіння Ісуса Христа в Царство Небесне. Однак не можна зважити на те, що християнське віровчення є продовженням багатовікової теології юдеїв, змішаної з міфами еллінів. Так, Павло у своїх справжніх посланнях Нового Завіту ще в 50-х рр н. е. описує "таємничу релігію Ісуса". І, судячи з цих писань, Павло нічого не знав ні про божественне зачаття Христа, ні про таємну вечору, ні про воскресіння після смерті. Він не говорив, чи Ісус прийняв хрещення, хоч і досить часто згадує про хрещення в ім "я Христа.

Через 20 років Євангеліє Марка змогло розкрити деякі особливості Ісусового служіння. При цьому пізніші євангелія Матвія і Луки більшою мірою засновані на попередньому вченні, а ось Іван викладає історію зовсім по-іншому.

Ще в перші століття нашої ери багато з написаних праць з християнства були визнані недостовірними і шахрайськими. Різні тлумачення призвели до того, що стали можливими суперечки навколо тонкощів теології. Інакодумству в християнській церкві було покладено край, коли на Першому Нікейському соборі, скликаному імператором Костянтином I в 325 році, був прийнятий найперший символ віри. І вже в 380 році в Римській імперії ця релігія набула статусу офіційної.

У цій релігії присутні такі основні принципи:

1. Спіритуалістичне єдинобожчя з вченням про потрійність Осіб в одній божественній суті.

2. Бог є досконалим Духом, Бог є любов.

3. Людська особистість абсолютно цінна і є безсмертною духовною істотою, створеною Богом за своєю подобою.

4. Ідеальне призначення людини полягає у всебічному нескінченному духовному удосконаленні.

5. Духовний початок панує над матерією. А Бог - її владика.

6. Зло знаходиться не в матерії і створене не від неї, а від збоченої волі ангелів і людини.

7. Християнство - це також вчення про воскресіння плоті і про блаженство, набуте праведниками у світі просвітленому і вічному.

8. Догмат християнства - вчення про Богочеловіка, який спустився на Землю заради спасіння людей від гріха.

9. Ця релігія ґрунтується на головній книзі, Біблії та вірі.

Таким чином християнство - це ще й релігія гармонії матерії і духу. Вона не знищує жодного з видів діяльності людини, але намагається облагородити їх всі.

Перш за все, це віра в те, що спаситель людства Ісус Христос був Богом у плоті, який був зачатий Святим Духом і народжений Дівою Марією. Живучи на Землі в період правління Понтія Пилата, він пізнав страждання і був розп 'ятий. Після своєї смерті Ісус зійшов у пекло, а на третій день воскрес з померлих і вознісся на небеса. І тепер звідти він прийде судити і живих, і мертвих.

Точне значення слова "християнство" досить туманне. І при його тлумаченні велике значення має те, на які історичні та релігійні джерела можна спиратися або з ким ведеться розмова. Традиційно його поняття викладається в трьох основних положеннях: Апостольський Символ Віри, Нікейський Символ Віри, Афанасівський Символ Віри. Однак розроблені й інші положення.

У різні часи православні, католики, катари, гностики, протестанти, мормони, квакери та інші релігійні групи не вважалися християнськими і були визнані єретичними. У більшості церков єресь вважалася зрадою, що зрештою призводило до масових гонінь, тортур і вбивств.

У християнстві людина визнається існуванням спочатку недосконалим, яке легко піддається спокусі (первородний гріх Адама і Єви). При цьому кожен може отримати спасіння, яке дається у вигляді Божої благодаті. Воно необхідне, щоб люди прийняли присутність Бога після смерті. Як саме відбувається цей процес? До кінця не ясно, оскільки існує кілька різних тверджень: одні вважають, що найголовніше - це віра; інші - що вона повинна підтверджуватися благими справами. Проте прийнято вважати, що смерть Ісуса Христа є викупом за гріхи всього людства.

Велика частина християнського світу підтримують концепцію Трійці, в основі якої закладено, що єдиний Бог має три іпостасі: Бог Отець (створив Всесвіт), Бог Син (Ісус Христос, який викупив людей), Святий Дух (рятує людські душі).

Тринітаризм, або вчення про Трійцю, є загальноприйнятим поглядом для більшості християн, але не для всіх. Так, наприклад, унітаристи визнають існування однієї лише особистості Бога-творця. А п 'ятдесятники-єдинники вважають єдиним Богом саме Ісуса Христа.

Таким чином, християнство - це одна з найбільш роздроблених релігій, яка містить безліч конфесій.