Будда: Просвітлений Мудрець, Який іде світлим Шляхом

Будда: Просвітлений Мудрець, Який іде світлим Шляхом

Друзі! Всім добра і мудрості. Вітаю Вас на каналі навчання та саморозвитку. Сьогодні ми поговоримо про такого великого духовного вчителя, як Будда і про його Вчення, яке не втратило свою актуальність навіть через тисячі років.


Для більшості буддистів Будда це мудрець, що йде світлим шляхом і просвітлений вчитель мудрості, а для більшості людей, які не особливо цікавляться різними філософськими та релігійними навчаннями, Будда це якийсь індійсько-китайський Бог, який весь час говорив про якісь страждання, про те, що все ілюзія і взагалі його Вчення ні для слов 'янської культури, і тим більше для сьогоднішнього дня не актуально.

Однак, не все так просто. Насправді - вчення Будди залишається актуальним і донині, а найцікавіше - що і сам Будда має пряме відношення до нашої культури.

До речі цю інформацію ви також можете дізнатися і з відео на нашому каналі в озвучці хороших дикторів, так що вибирайте, що вам простіше читати або дивитися і поїхали далі...

Принц з Шак 'я

Якщо вірити історії Буддизму, то приблизно дві з половиною тисячі років тому в північній Індії, в столиці держави роду Шак 'я народився хлопчик - Сіддхартха. Його батько - цар Шуддходана двадцять років мріяв про спадкоємця і одного разу його дружина цариця Махамайя побачила уві сні, як білосніжний слон входить в її живіт і прокинувшись - вже твердо була впевнена, що завагітніла. Незабаром це підтвердилося.

Зовсім скоро народився хлопчик - принц Сіддхартха, якому мудреці, запрошені до палацу з нагоди народження принца - пророкували велике майбутнє. Але один з них - мудрець Асіта сказав, що хлопчик - стане Буддою.

До речі, Будда - це зовсім не ім 'я, а швидше якесь звання, адже згідно з буддійським вченням - Буддою може стати будь-хто з нас. Навіть більше того - всі ми вже є Буддами, але в силу власного невігластва не усвідомлюємо цього.

Теорія походження роду Будди з України

Що ж стосується того, що Будда і його Вчення чужі для нашої культури, то з цим можна посперечатися. За словами Лами Оле Нідала, школи буддизму Карма Каг 'ю, рід Будди свого часу проживав на території... сучасної України! У районі Запоріжжя.

 Цю версію також підтримує Лама Тибету 17-й Кармапа Тхае Дордже. Згідно з цією версією, рід Будди проживав в районі сучасного Запоріжжя, а потім з ряду причин змістився в бік північної Індії, де вже і народився майбутній Будда великий мудрець про який ми сьогодні і говоримо.

Тому повернемося до історії принца Сіддхартхі. Цар Шуддходана - його батько, дізнавшись про те, що новонародженому пророкують стати мудрецем і аскетом - розгнівався, адже він мріяв про те, щоб його син став спадкоємцем трону.

Тоді цей цар вирішив створити для сина ідеальні умови, щоб той ніколи не задумався про те, що в світі є страждання і що йому належить знайти якийсь спосіб їх усунути.

Це, до речі, яскравий приклад того, як в ідеальних умовах - неможливо саморозвиток. Коли немає ніяких страждань - немає сенсу взагалі прикладати будь-які зусилля, бо - навіщо, якщо отже все добре? Тому слід розуміти, що труднощі і перешкоди це найбільше благо на шляху саморозвитку.

Отже, цар Шуддходана обгородив сина від усіх страждань. Він вислав з палацу всіх хворих, старих, немічних. Він створив повну ілюзію того, що старість, хвороба і смерть не існують. Дійшло до того, що слуги ночами зрізали в 'ялі квіти в саду, щоб принц не задумався про те, що в цьому світі щось тимчасово і схильне до руйнування.

Однак, долі було завгодно, щоб принц все-таки зіткнувся з правдою життя. Одного разу, під час прогулянки поза палацом він зіткнувся спочатку зі старим, потім з хворим, а потім і з справжньою похоронною процесією.

Ці три зустрічі неймовірно шокували принца і перевернули його світогляд. Однак була і четверта зустріч, яка, швидше за все, стала найбільш доленосною з усіх. Принц зустрів відлюдника-аскета. Він настільки був вражений його умиротвореністю і спокоєм, що дав собі слово досягти такого ж стану.

Тому тієї ж ночі принц покинув палац, промінявши розкішні царські одягу на помаранчеву накидку відлюдника, яка символізує зречення від усього мирського. Так принц Сіддхартха став аскетом, він дав собі слово знайти спосіб позбутися страждань, а потім розповісти про нього всім.

Пошуки правди

У пошуках правди Сіддхартха, він же в недалекому майбутньому просвітлений мудрець Будда відправився до відомих вчителів йоги і медитації того часу. Він відвідав безліч ашрамів відомих мудреців і у кожного з них чого то навчився, швидко досягнувши досконалості.

Досягаючи "стелі" в кожному з навчань, він залишав ашрам зі словами: "Це не веде до остаточного звільнення, треба шукати щось більш досконале".

Потім Сіддхартха став на шлях суворих аскез, мало не умертвив своє тіло суворими аскетичними практиками. Після шести років суворих аскез, він вийшов до струмка, щоб попити води, але був настільки слабкий, що втратив свідомість. І лише добра дівчина Суджата, яка проходила повз - врятувала його, нагодувавши рисом.

Тоді Сіддхартха зрозумів, що суворі аскези, як і розкішне життя в палаці - не привели його ні до чого хорошого. Усвідомивши це, він сів під деревом Бодхи (воно існує і донині) в найближчому гаю і занурився в глибоку медитацію.

Сорок дев 'ять днів він медитував під деревом Бодхи. Прагнучи перешкодити аскету, перед ним з 'явився Мара - цар пристрастей і бажань. І сказав йому, що той не зможе вирватися з оков Сансари - нескінченного кругообігу перероджень.

Спочатку Мара прислав до Сіддхартхе своїх прекрасних дочок, які спокушали Сіддхартху піснями, танцями, яствами, питтям і своєю красою. Але Сіддхартха встояв перед спокусами.

Потім Мара наслав на принца-аскета свою численну армію демонічних істот, намагаючись налякати Сіддхартху. Але силою своєї медитації і мудрості - Сіддхартха переміг армію Мари.

Тоді перед Сіддхартхою з 'явився сам Мара і проявив йому останнє випробування - випробування сумнівом. Він намагався переконати Сіддхартху, що той йде хибним шляхом і не пізнає істину. Тоді Сіддхартха доторкнувся рукою в землі, сказавши: "Це Істина. І я закликаю землю до свідків ". Земля, підтверджуючи слова принца - затремтіла. І в той же момент Сіддхартха - став Буддою.

Вчення Будди Гаутами

Досягнувши просвітлення, Сіддхартха відправився в Оленій Парк, щоб прочитати там свою першу проповідь своїм друзям-аскетам, з якими він йшов шляхом суворих аскез. І саме там Будда зробив те, що називається Першим Поворотом Колеса Дхарми. Дхарма (у цьому контексті) означає "Вчення". Будда повідав монахам про так звані "Чотири Благородні істини". Суть їх така:

  • Існує страждання.
  • Страждання є причиною - бажання і прихильності.
  • Страждання можна припинити і досягти стану Нірвани.
  • До Нірвани веде Благородний Вісімковий Шлях.

Благородний Вісімковий Шлях - це ще одна важлива концепція, про яку повідав великий мудрець Будда. Це вісім конкретних приписів, виконуючи які можна назавжди припинити страждання.

Таким чином, як ми бачимо, Будда - це великий духовний учитель. Він ніякий не Бог, він справжній йог-практик, який силою своєї волі подолав всі обмеження і досяг Просвітлення. І найголовніше - цей шлях доступний для кожного і Будда детально розповів про те, як досягти такого ж стану.

 Ми можемо бачити, що вчення Будди актуальне й донині. У широкому трактуванні Чотирьох Благородних Істин говориться про те, що причин страждань всього три. Перша - неведення. Мова йде, зрозуміло, не про незнання законів Ньютона (хоча, напевно, це теж призводить до страждань, особливо в школі), мова йде про базове нерозуміння того, як влаштований світ і як влаштовані ми самі.

Неведення ж, у свою чергу, породжує ілюзорний поділ речей і явищ на приємні і неприємні. Насправді ж - все нейтрально і тільки наш розум поділяє приємне і не приємне. І цей ілюзорний поділ породжує дві інші причини страждань - виникнення прихильності до приємного і огиди до неприємного. І вже це - призводить безпосередньо до страждань.

І, звичайно ж мудрий вчитель йоги - Будда проповідував не просто про те, щоб взяти і "викинути" всі свої бажання, вдарившись у крайні аскези. Він швидше закликав шляхом самопізнання і самовдосконалення знайти правильний світогляд, позбутися ілюзій і тим самим припинити занепокоєння, породжуване погонею за приємним і втіканням від неприємного.

Бо все, що проявлено у Всесвіті - існує для нашого розвитку. І тільки ми самі вирішуємо, від чого страждати, а від чого отримувати задоволення. Путівними ж зірками на шляху, вказаним Буддою є мудрість і співчуття. І той, хто досконало оволодів цим - і є Будда.

Власне тому справжні буддисти і називають Буду просвітленим мудрецем світлим шляхом і своїм духовним учителем, а не Богом як думають представники деяких інших релігійних вчень або просто малоосвічені люди. Сподіваюся ми сьогодні про це розповіли досить дохідливо, якщо що пишіть свої питання в коментарях ми відповімо по можливості на всі найцікавіші.

Ну і звичайно не забувайте підписуватися і дивитися і наш відео канал навчання і саморозвитку, там ми щодня публікуємо нові цікаві і корисні відео на десятки тем пов 'язаних зі здоров' ям, спортом, бізнесом, подорожами і саморозвитком. Наприклад, радимо також подивитися про справжній сенс християнського вчення, про Даосизм і про те, що таке медитація і яку користь вона може принести звичайній людині.