Гідролат: що це таке, як використовувати, властивості

Гідролат: що це таке, як використовувати, властивості

Сучасна косметологія в догляді за шкірою і волоссям пропонує величезний вибір ефективних препаратів, з яких представниці прекрасної статі все більшу перевагу віддають натуральним засобам. До одних із таких належить гідролат. Що це таке? З якою метою використовується? Які корисні властивості мають? Наскільки ефективно його застосування?

Як отримати гідролат?

У побуті гідролат більше відомий як запашна або квіткова вода - побічний продукт, що утворюється в процесі дистиляції рослинної сировини з метою отримання з нього ефірної олії.


При паровому способі в аламбіці (перегінній ємності особливої конструкції) над водою підвішується спеціальна сітка, наповнена листям і квітками рослин. Зверху дистилятор накривається куполом, після чого вся конструкція ставиться на повільний вогонь. У процесі нагрівання пар, що піднімається від води, неодноразово проходить через рослинну сировину, наповнюється цінними речовинами, конденсується і перетворюється на ароматні краплі гідролату, що стікають у скляну тару через трубочку.

В отриманій рідині зосереджена велика частина біологічно активних компонентів, а також невелика кількість не відокремилися в процесі осадження ефірних масел.

Метод водної дистиляції використовується при обробці більш грубих частин рослини (коренів, ягід), які занурюються безпосередньо у воду, за рахунок чого процес вилучення з них необхідних речовин значно спрощується.

Гідролат: що це таке?

Гідролат (квіткова вода) - це рідкий продукт, що увібрав у себе корисні властивості ефірних масел, але має порівняно з ними значно меншу концентрацію. На відміну від звичної парфумерії гідролати - виключно натуральні засоби універсального призначення, що не містять у своєму складі спиртових і синтетичних добавок.

Деякі виробники пропонують ставитися до квіткової води як до слабо концентрованого розчину ефірної олії і при виробництві даного продукту йдуть найбільш легким шляхом: з 'єднують ефірні масла з очищеною водою, а отриманий склад пропонують споживачеві як високоякісні гідролати. Насправді такі суміші не володіють властивостями препарату, отриманого шляхом дистиляції, містять мінімальну кількість корисних речовин і характеризуються слабкою ефективністю дії.

У якій сфері рекомендується застосовувати гідролат? Що це таке для домашнього користування? Наскільки дієвий ефірний засіб?


Гідролат: способи застосування

У домашній косметології гідролат - це справжнє відкриття. Завдяки відсутності жирності натуральну рідину, що володіє всіма властивостями ефіру, можна використовувати для будь-якого типу шкіри. Водна складова полегшує проникнення корисних компонентів у верхні шари епідермісу, структуру волосся, всмоктування при вживанні всередину. При регулярному застосуванні ніжний, тонкий аромат запашної води стає частиною власного запаху людини, регулює його емоційний стан, відновлює психологічний фон, заспокоює, розслаблює або наповнює енергією (залежно від основного компонента).

Гідролат можна використовувати за прямим призначенням шляхом нанесення на шкірний покрив або застосовувати:

  • як ароматичну добавку для ванн,
  • збагачувач косметичних засобів,
  • ліки для інгаляцій,
  • наповнювач для зволожуючих спреїв,
  • аналог парфумів і дезодорантів,
  • очищаючий тонік,
  • засіб для зняття макіяжу.

Властивості рожевої води

В якості основи для гідролату використовується безліч рослин, кожна з яких володіє своїми унікальними властивостями. На тлі наявних ароматичних складів значно виграє рожева вода. Неповторний ніжний запах рідини, що дещо змінюється на шкірі, створює легкий ореол аромату дорогої пудри і класичних духів, допомагає зняти напругу, позбутися роздратування і втоми, налаштуватися на романтичний лад.

Гідролат троянди характеризується бактерицидними, заспокійливими, зволожуючими властивостями і підходить для будь-яких типів шкіри. Натуральний засіб делікатно доглядає за епідермісом, насичує його вологою, розгладжує зморшки, надає обличчю красивий рівний колір, зміцнює капіляри і нормалізує кровотік у шкірному покриві. Косметологи часто використовують рожеву воду, що володіє м 'якою і одночасно потужною дією, в антивозрастних програмах.

Гідролат троянди рекомендується використовувати для вмивання. Засіб потрібно наносити на ватний диск, яким двічі на день протирати лицьову область. Зняти ознаки втоми можна за допомогою кубиків льоду, отриманих при порційному заморожуванні рожевої води.

Догляд за волоссям

Рожева вода добре зарекомендувала себе в догляді за волоссям. Ефірну рідину, що надає локонам природний блиск і приємний квітковий аромат, рекомендується використовувати для ополаскування. Не менш ефективний запашний розчин в якості складової в таких косметичних засобах:

  • шампунь. З 'єднати три яйця (попередньо збиті) з чвертю чашкою рожевої води і такою ж кількістю рома. Змивати з додаванням оцту;
  • маска. Змішати в рівних частинах гідролат троянди і гліцерин. Розподілити по всій голові, залишити на 30 хвилин, змити. Тривалість курсу - шість місяців з періодичністю один раз на тиждень;
  • засіб для зростання волосся. Гідролат масуючими рухами втерти в шкіру голови, залишити на 25 хвилин. Змити;
  • відновлюючий спрей. З 'єднати вітамін Е і масло жожоба (по чотири краплі), додати гідролат троянди (з розрахунку на всю довжину волосся). Втерти у вологе волосся. Залишити на чверть години. Змити теплою водою.

Гідролат троянди - ідеальний засіб натурального походження, що дозволяє зберегти молодість, здоров 'я і доглянутий зовнішній вигляд.


Лавандова рідина: застосування

Не менш популярною в широкому спектрі гідролатів є похідна на основі лаванди. Дія натурального засобу, отриманого шляхом дистиляції, спрямована:

  • на регулювання роботи сальних залоз,
  • усунення вугревого висипу,
  • зволоження шкіри,
  • глибоке очищення пор.

Універсальні властивості лавандової води, що оптимально поєднуються з м 'якістю впливу на шкіру, дозволяють використовувати її в домашній косметології практично без обмежень. Натуральний продукт корисний в гігієні новонароджених, використовується при пелюшному дерматиті, усуває опрілості, різні запалення і почервоніння.

Гідролат лаванди, що володіє бактерицидними властивостями, рекомендується в лікуванні шкірних патологій: різних дерматитів, крапивниці, сонячних і побутових опіків, екземи. Натуральний препарат зі свіжим, ніжно-туманним ароматом квіток рослини - дієвий антисептик, особливо актуальний в інтимній гігієні найбільш делікатних ділянок тіла.

Лавандова рідина при регулярному використанні (в чистому вигляді або в складі шампунів, лосьйонів і масок) допомагає поліпшити стан волосся:

  • зменшує перхоти і свербіння,
  • перешкоджає випадінню волосся,
  • нормалізує кровообіг у шкірі голови.

Гідролат лаванди можна використовувати як спазмолітичний засіб при легкій мігрені та схильності до підвищеного тиску. При нервовому перенапруженні або сухості повітря в приміщенні рекомендується розпорошити навколо себе лавандову воду. Дана дія практично відразу принесе деяке полегшення.


Василек як основа гідролату

Гідролат василька, що має у своєму складі цілий комплекс флавоноїдів, мікроелементів, вітамінів, глікозидів, можна назвати справжньою панацеєю для поліпшення здоров 'я. У догляді за шкірним покривом василькова вода діє наступним чином:

  • відновлює здоровий колір,
  • стимулює регенерацію,
  • знімає запалення і роздратування,
  • перешкоджає утворенню зморшок,
  • покращує тонус.

Натуральний засіб має легкий холодний ефект, що особливо відчувається при нанесенні його на шкіру.

Василькова вода оптимально підходить у догляді за зоною декольте і областю століття. Компреси на основі натурального засобу корисні для роздратованих і втомлених очей. Василькова вода в шампунях і кондиціонерах наділяє волосся живим і природним блиском.

Властивості ромашкової води

Гідролат ромашки має потужні цілющі властивості, що допомагають у боротьбі із запаленнями шкіри, дерматитами, висипаннями, почервоніннями, гнійниками. Натуральний засіб рекомендується використовувати у вигляді спрею для очищення шкіри перед косметичними процедурами. При розпиленні на волосся запашна вода надає їм блиск і силу.

Ромашкова рідина добре підходить для сухої і обвітреної шкіри, надає регенеруючий і заспокійливий вплив. Гідролат, властивості якого добре вивчені народною медициною, при використанні у вигляді компресів допомагає зняти втому і подразнення очей. Це високоефективний засіб по догляду за тонкою і чутливою шкірою. Особливо актуальна ромашкова вода в догляді за дитячою шкірою: в протираннях при заміні памперса, у вигляді компресу при опрілостях, з додаванням у воду при купанні.


Ванни з додаванням ромашкової води не тільки розслабляють і заспокоюють, а й забезпечують міцний здоровий сон.

Гідролат на основі розмарину

Розмаринова вода повною мірою проявляє свої якості при догляді за зачіскою: зміцнює волосяні цибулини, очищає шкіру від жиру, що виділяється порами, і мертвих частинок епідермісу. Використання натурального засобу при масажі голови (щодня по 10-15 хвилин) активізує кровотік, надає локонам шовковистість і природний блиск.

Гідролат розмарину рекомендується застосовувати в складі маски для волосся, яку після нанесення слід витримати на голові протягом однієї години, після чого змити з шампунем. Запашна вода - це ефективний ополаскувач для волосся, який не тільки позбавляє від перхоті, а й надає зачісці більш соковитий колір.

Пов 'язки та обтирання з розмариновою водою допомагають у втамуванні м' язового та суглобового болю, полегшують перебіг артриту, подагри, ревматизму.

У домашній косметології розмаринова вода, що характеризується сильними бактерицидними і дезодорюючими властивостями, може використовуватися після гоління або для позбавлення від вугрівного висипу.


Гідролати в домашній косметології

Всі гідролати містять у своєму складі невелику частку ефірного масла, завдяки чому ефект схожий з властивостями самого ефіру. При цьому їх вплив на шкіру більш м 'який, ніжний і безпечний.

Гідролати здатні надавати такі дії:

  • очищати і тонізувати,
  • звужувати пори,
  • покращувати колір обличчя,
  • зменшувати пігментацію,
  • висвітлювати і омолоджувати шкіру,
  • розгладжувати дрібні зморшки,
  • стимулювати вироблення колагену,
  • боротися з роздратуванням і запаленням,
  • позбавляти від прищів та їх наслідків,
  • доглядати за шкірою навколо очей.

Натуральні рідини характеризуються антицелюлітним ефектом, здатні допомагати при варикозному розширенні вен, натоптишах, огрубілій шкірі, використовуються в лікуванні екземи, псоріазу, дерматиту та інших шкірних патологіях.

Гідролати для шкіри і волосся

При жирній і проблемній шкірі рекомендується використовувати гідролат троянди, ялівцю, чабрецю, чистотілу, грейпфруту, чайного дерева, лимона, апельсина, мандарину, шавлії, меліси, ромашки, лавра, низки, петрушки, хвоща, крапиви, розмарину. Вони забезпечують зволоження шкіри, добре очищають її, тонізують, знижують жирність, звужують пори, зменшують запалення.

Для сухого або надто чутливого типу епідермісу корисне застосування гідролату троянди, безсмертника, вереска, липи, меду, насіння моркви, какао, василька, лаванди, шипшини, календули, ромашки, огірка, чистотіла, іланг-іланга, винограду, фенхелю, тисячолістника. Дані кошти будуть чудово зволожувати і живити шкіру, вирівнювати колір обличчя, усувати сухість, надавати шкірі ніжність і оксамитовість.

Для нормальної шкіри рекомендується вибирати гідролат калини, тисячолістника, чабреця, василька, троянди, лаванди, липи, кави, лопуха, шавлія, чистотіла, м 'яти перцевої, смородини, огірка. Дані кошти забезпечать рівномірний колір обличчя, уповільнять старіння кожного покриву, захистять від негативних факторів.

Позбутися перхоті допоможуть гідролати для волосся, що містять у своєму складі ефіри ялівцю, лаванди, берези, крапиви, горобини, тисячолістника, чабрецю, хмелю, чайного дерева, лаванди, низки, чистотіла.

Посилити зростання волосся, зміцнити коріння, надати блиску локонам можна за допомогою гідролатів на основі крапиви, шавлії, дуба, мандарина, хвоща, лимона, петрушки, ялини, акації, полину, лопуха, сосни, хмелю. Забезпечити захист від нагріву при укладанні допоможе лавандова або рожева вода.

Відповідаючи на запитання: "Гідролат - що це таке?", можна впевнено заявити, що це один з найефективніших косметичних засобів, дія якого спрямована на збереження здоров 'я, молодості і краси.

Пабліш Чарт