​ Чи є Бог на світі?

​ Чи є Бог на світі?

Бог, Господи, Господь, Господь Бог, Всевишній, Творець, Творець, Цар Небесний, Верховна Істота, Вседержитель, Жизнедавец і т. д. — одним словом, та Небесна Всемогутня Сила, яка є альфою і омегою, по чий волі все і відбувається, у тому числі сталися і ми.


У християн це Батько Бог і Син його Ісус Христос, у мусульман — Аллах, у буддистів — Будда. Цілком людиноподібні, з людськими рисами і підвладні таким же пристрастям божества, в які одна половина людства вірить, друга сумнівається або не вірить зовсім, пояснюючи те, що усе, що відбувається навкруги цілком фізичними законами природи.


Одні чомусь переконані, що Бог є. Інші чомусь переконані, що Бога немає. Хоча переконливих доказів ні першого, ні другого немає. Але те, що християнське пояснення наявності Верховного Божества рясніє протиріччями, нестикуваннями і викликає у всякого розсудливого індивіда, м'яко кажучи, сумнів — факт.

Як малюють собі Бога і його Сина християни? Син Бога і людської жінки, у вигляді високого чоловіка, з темними, до плечей волоссям, густою бородою, глибокими, розумними очима, із спокійними жестами, навіть в рокові хвилини. Його Батько — сивоволосий старець, у білому одіянні, у декого з німбом над головою, у декого — без, що сидить на хмарі або ще в якій захмарній далечіні, без відома якого "і волос не впаде".

Приблизно той же вигляд малюють нам мусульмани, буддисти, індуїсти. Відрізнятися можуть одяг Божества, його звичні пози і жести залежно від тимчасових і культурних умов, але у усіх це обов'язково Бог в образі Людини. Причому завжди у вигляді чоловіка, що обумовлено глибокими історичними коренями, коли жінка не завжди ще і людиною вважалася, щоб в її вигляді зображувати Почало і Кінець всього у цьому світі.

Хочу запропонувати і свою версію існування Верховної Істоти. Вже не знаю, сам я додумався до неї в процесі мислення або щось мені з прочитаного підказало, але, так або інакше, народилася ця проста фантазія у мене в голові безсонною ніччю, коли, як я знав, я був один, але, як мені здалося, не зовсім.

На мій скромний погляд, усе це казки(наші релігії і їх опис Бога) для простих людей, яким треба завжди давати прості і зрозумілі дефініції як людського, так і божественного. Бог, як його називають, або "подавець благ", Безумовно і незбагненно для нашого розуму є. І не на хмарі, зліва від Венери, не на Небесах або ще де, а на відстані витягнутої руки, одночасно тут і скрізь, поруч і далеко, учора, сьогодні, завтра, ніколи і завжди. Може, в узголів'ї розчиняється проти стінки, коли ми спимо, може, дивиться нам в обличчя, окунув своє лице в наші мордахи.

І не в образі чоловіка, жінки або дитини, чорношкірої або європеоїда(або навіть гомосексуаліста, що матюкається, як це пропонувалося деякими новаторами сцени), не з головою сокола, в тілі бика, з дванадцятьма руками або трьома очима. Образу, як і тілесної, видимої оболонки, в нашому розумінні, у нього немає. Вірніше, він може бути, але вся річ у тому, що ми, зі своїми можливостями людини — п'ятьма органами чуття(або навіть дев'ятьма або більше, якщо бути доскональними), просто не в змозі охопити своїми більш ніж обмеженими органами сприйняття і усвідомлювати ще більше обмеженим розумом Його.


Наприклад, щоб Його "побачити", відчути, усвідомити, нам знадобилося б не дев'ять, а дев'яносто дев'ять тонко вигострених почуттів. Якщо провести аналогію, що ми — як мурашки, що копошаться в мурашнику, — на Землі. А Всевишній і незбагненний — це як людина, яка стоїть над мурашником і спостерігає за мурашками. Людина мурашок бачить, чує, нюхає, аналізує, вивчає.

Мурашки людини не сприймають, не бачать і не чують унаслідок обмеженості своїх органів чуття(учені припускають, що мурашки цветослепие, або ж в незначному ступені розрізняють всього декілька кольорів, бачать на відстані 3 − 4 см і орієнтуються більшою частина завдяки нюху). І тільки якщо людина настане ногою на мурашину купу або засуне туди руку, розворушивши мурашник, мурашки запідозрять недобре і згідно своїм інстинктам, побачать "перед носом" частину руки або ноги і кинуться захищати свою купу.

Але навіть кусаючи з усіх сил руку або ногу людини, вони не сприйматимуть усю людину, як, наприклад, складніші ссавці, на зразок кішки або собаки, а відчепивши від руки свої мандибули, втратять з виду цю темну гору і з пам'яті вже через пару хвилин.

Чи, щоб посилити аналогію і сказати, що ми — не мурашки, а, наприклад, інфузорії-туфельки, прості, які, взагалі нічого не бачать, не чують і не пам'ятають, оскільки у них немає пам'яті, і здатні існувати тільки завдяки своїм інстинктам. Ми — прості, Бог — людина.

Також, щоб усвідомити Вищий Задум, навіщо ми тут, звідки пришли і куди підемо, — для цього приблизно знадобилося б розвинути наш мозок в десять тисяч разів, десять разів за десять життів піти зі світу в пустелю, розвинути в собі третій, четвертий і п'ятий очі і приблизно в стільки разів більше внутрішніх вух, носів і інших органів. Бог просто має такі форми, образи і есенції, які наш мозок і органи чуття не то що сприйняти, а і помислити собі не можуть.

Сенс життя, безумовно, є. Бог, як ми ЦЕ називаємо, є. Всевишній в цю саму мить і в цю саму вічність одночасно коштує і одночасно лежить і здіймається на своїх віях третього ока, на відстані витягнутої руки неможливої обмеженості нашого зору і дивиться на нас своїми тридцятьма трьома очима кольору аромату опівнічного лотоса, що розпускається в каламутних водах Гангу і звуку справжнього моменту, що йде в майбутнє, вже заздалегідь пробачивши нас ще до того, як ми були створені з чашки його лівого коліна його правої мочки третій з кінця ока, що між завитки його пухкий губа, який одночасно через мільярд зоряний миля і на відстані атом і ядро цілує ми за те, що це ми спокутує його гріх, розпинається щодня на це грішний земля за він.

Пабліш Чарт